info@fitfirm.nl 0541 85 68 70
Blessurevrij thuiswerken

Blessurevrij thuiswerken

Zit je op dit moment thuis te werken? En merk je dat je tijdens je werk last krijgt van een stijve nek, rugpijn, brandende ogen of zelfs tintellende vingers? Wellicht steeds meer sinds de corona crisis. Hoe komt dit? Maar belangrijker nog, hoe komt u ervan af?


De oorzaak

Een goede werkhouding is belangrijk, maar per individu verschillend. Als u dagelijks uren voorover gebogen na een kleine laptop staart, krijgt u last. Als u op een te lage stoel werk, krijgt u last. Dit klinkt logisch, maar voldoet uw thuiswerkplek wel aan de basisvoorwaarden?

Blessurevrij thuiswerken: De stand van zaken!
Recent onderzoek van de CNV zegt dat op dit moment 41% van de thuiswerkers last te hebben van hun schouder, nek of arm en 45% van de ondervraagden zegt geen werkplek te hebben die aan de arbo-eisen voldoet. 

Daarbij ziet de CNV de laatste weken, het verzuim oplopen. Dat heeft deels te maken met de fysieke klachten. Ook fysiotherapeuten zien hun praktijk vol stromen met klachten van patiënten als gevolg van een niet blessurevrije thuiswerkplek.

De oplossing

Hierbij een 9-tal basis tips voor u of de werkplek van uw werknemers, zodat deze aan de basisvoorwaarden voldoet:

Stoel
1. Zorg voor een comfortabele stoel welke in hoogte af te stellen is (vooral in combinatie met een niet verstelbaar bureau). Zorg ervoor dat de hoek tussen uw boven- en onderbeen tussen de 90 en 110 graden is.

2. Het is belangrijk dat de bolling van de rugsteun van uw stoel, afgesteld is op de holling van uw rug.
3. De hoogte van uw armsteunen zijn erg belangrijk om de spanning in uw schouders te controleren. Laat uw armen langs de armsteunen hangen. Wanneer uw schouders ook ontspannen zijn kunt u uw armen in een hoek 90 graden buigen. 

Dít is de juiste hoogte van uw armsteunen!

Bureau
4. De hoogte van uw bureau moet afgesteld staan op de hoogte van uw armsteunen. 
Kunt u de hoogte van uw bureau/keukentafel niet instellen? Verhoog dan de zitting van uw stoel (let daarbij wel op de houding van uw benen.

Beeldscherm
5. Bij het werken met een laptop kunt u het beste een extra beeldscherm gebruiken, hierdoor voorkomt u geprikkelde ogen en hoofdpijn.
6. Zorg dat u recht vooruit kijkt als u naar uw beeldscherm kijkt. Hierdoor ontlast u uw nek. Heeft u geen extra beeldscherm ter beschikking? Zorg dan voor een laptopstandaard 
Extra tips:
7. Een los keyboard en muis voorkomen spanningen en kramp in uw vingers en schouders. Deze zorgen ervoor dat u niet teveel voorover hoeft te buigen als u veel moet typen en scrollen.
8. Plaats het scherm haaks op het raam, zo voorkomt u vervelend lichtinval waardoor u minder met uw ogen hoeft te knijpen.
9. Zorg voor een vast werkritme, welke u ook op uw "normale" werkplek aanhoudt. Zo overkomt u eventuele afleidingen of teveel overwerken.

Hoe kunt u meer doen?

Een werkplekcheck
Wij kunnen bij u of uw werknemers een werkplekchek  afnemen. 
Dit bedraagt per werknemer ca. 15-20 minuten, waarbij een aantal tips ter plekke kunnen geven, maar ook een risicoanalyse kunnen maken om langdurige blessures te voorkomen en om daarnaast de productiviteit te vergroten.

Ergonomische kantoorartikelen
Iedereen kan een stoel of een bureau kopen, maar wat is de juiste? Dit advies kunnen we u voorzien. Daarnaast hebben we ook een mooi aanbod van kantoorartikelen die die blessures op de werkvloer voorkomen en/of genezen.
Benieuwd naar ons aanbod? Neem contact op via: info@fitfirm.nl

Neem contact op!

FitFirm Companycheck

Hoe fit is uw bedrijf?

Doe de gratis
FitFirm companycheck.

Start de test